|
| Poneverbe voska | |
Administrator foruma
Pridružen/-a: 28.02. 2015, 21:36 |
Prispevkov: 45 |
|
|
Objavljeno: 01 Mar 2015 12:30 |
|
V Pazinu je bila zelo zanimiva tema Mag.ing.agr. Lidija Svečnjak
“Patvorenje pčelinjeg voska i aktualna situacija na tržištu satnih osnova“ http://www.lipa-pazin.hr/dani-meda/program-2015/
Da ne dovgovezim, postavili so temelje kaj je pravi čebelji vosek z dovoljenimi odstopanji in zanesljiv način analize, ker prejšni način plinske kromotografije ni bil zanesljiv (tudi povedano zakaj). Natančno in poljudno znanstveno razloženo.
Seveda so analizirali satnice iz Hrvaške in iz tujine....(tud iz SLO). Generalno gledano kar porazen rezultat....med drugim satnice tudi iz Slovenije.
http://www.slovenski-cebelarji.com/foru ... a2d6174203 tle pravjo da ni parafina....tam v Pazinu mi je dala vedeti, da se vzorci vrtijo (slo) vrtijo okoli 20%.
Še en razlog več, da se temeljito zbira lasten vosek in se ga da v predelavo SAMO v satišnice. kjer ti iz tvojega voska naredijo satnice. |
|
Pridružen/-a: 03.03. 2015, 08:19 |
Prispevkov: 5 |
|
|
Objavljeno: 03 Mar 2015 16:34 |
|
Sama sem glede na to, kaj se piše in govori, vedno imela veliko pomislekov o kupljenih neoporečnih satnicah, zato sem čebelam dajala v okvire pretežno ozke trakove kupljenih satnic in pustila, da večino zgradijo same. A zdaj je tega dovolj, saj se je veliko satov potrgalo, zagotovo sem zaradi tega izgubila tudi precej kg medu, čebele mnogo satnic niso izgradile do konca itd. Zdaj pa sem uspela zbrati kar precej kg voska iz lastne gradnje čebel in ga bom dala v predelavo za svoje satnice. To bi morala storiti že pozimi, pa mi je zadeva malo ušla. V Sloveniji je nekaj čebelarjev, ki sami ulivajo satnice, vosek pa predelujejo tudi čebelarski trgovci kot sta Kocjan, Debevc in še kdo. Sprašujem, kam naj se obrnem, da mi bodo predelali vosek v satnice. Hvala za odgovor. |
_________________ Vsi za enega in eden za vse!
|
Administrator foruma
Pridružen/-a: 28.02. 2015, 21:36 |
Prispevkov: 45 |
|
|
Objavljeno: 03 Mar 2015 19:19 |
|
V Lescah ti iz tvojega voska zvaljajo satnice....Gre približno takole: pripelješ tja, ti zvagajo vosek in ga dajo v svojo omaro. Tam čaka do predelave, in ko gre skozi, te zvaljan čaka na istem mestu v omari+ nekaj obreznin in voščeni kal. http://www.cricg.com/ |
|
Pridružen/-a: 03.03. 2015, 08:19 |
Prispevkov: 5 |
|
|
Objavljeno: 27 Maj 2015 13:05 |
|
levstek008 je napisal/a: |
V Lescah ti iz tvojega voska zvaljajo satnice....Gre približno takole: pripelješ tja, ti zvagajo vosek in ga dajo v svojo omaro. Tam čaka do predelave, in ko gre skozi, te zvaljan čaka na istem mestu v omari+ nekaj obreznin in voščeni kal. http://www.cricg.com/ |
Tvoja informacija o predelavi voska se mi je zdela odlična, zato sem se s 37 kg voska odpravila v Lesce :roll: Moja dogodivščina pa je taka: Ko sva z Jankom prispela v Lesce, je bila v pisarni mlada dama, ki nama je prijazno pokazala, kje in kako njihov čebelar (g. Kozinc) topi vosek. Da, v posebnem prostoru imajo tudi omare, kjer se vosek hrani do predelave. Bila sva pohvaljena, da imava zelo lep vosek. Ko sva ga primerjala z drugimi voski na policah, je bil najin res najbolj rumen od vseh, pa saj ni čudno: zelo veliko ga je bilo iz deviškega satja. Sama naprava za predelavo voska je zelo sodobna, velikih zmogljivosti, kupljena s pomočjo evropske subvencije (tako nama je bilo rečeno), na 1 kg voska pa ti zaračunajo 1,50 €. Super! Manj super je bilo, ko smo dobili satnice. Obreznin je bilo za 7 kg, nekaj je bilo tudi odpadnega voska, satnic pa je bilo kar veliko. Predelava se nama ni zdela predraga itd. Potem pa sem obreznine stopila. In glej ga šmenta! Parafin in čebelji vosek imata različni tališči. To se je pokazalo tudi pri naših obrezninah, ko se je vosek stopil in so se na vrhu za nekaj trenutkov pokazali beli krogci, kot če olje naliješ v vodo. Mislim, da so bili ti krogci parafin, ki se je kasneje zlil z voskom.
Kaj naj še rečem? Morda to, da je kar nekaj čebelarjev, ki so na podoben način kot jaz, dobili satnice s parafinom. Poznam čebelarja, ki so se mu sati, ko so jih napolnile čebele z medom, sesedli.
Zdaj razmišljam o tem, ali naj zadevo požrem ali naj se kregam s čebelarjem, ki mi je predelal vosek v satnice. :( |
_________________ Vsi za enega in eden za vse!
|
Administrator foruma
Pridružen/-a: 28.02. 2015, 21:36 |
Prispevkov: 45 |
|
|
Objavljeno: 27 Maj 2015 13:29 |
|
Ne vem kaj naj ti rečem.....V bistvu grem "na zaupanje" k njim, me pa ima, da bi enkrat napravil test specifične gostote pred in po predelavi....... |
|
Pridružen/-a: 10.04. 2015, 10:14 |
Prispevkov: 28 |
Kraj: Razkrižje |
|
Objavljeno: 28 Maj 2015 06:22 |
|
Davca, kje so se pojavili ti beli krogci? Nisem dobro razumel.
Pa eno vprašanje imam, ker imam nekje v spominu (morda napačno), da si ti nekje pisala, da delaš medico, ali medeno žganje, ali nekaj podobnega.
Po točenju so mi ostali pokrovci pomešani z medom. Ti ostanki, ko odkrivaš satje pred točenjem. Pomešan vosek in nekaj medu. Kaj delate s tem? |
|
Pridružen/-a: 03.03. 2015, 08:19 |
Prispevkov: 5 |
|
|
Objavljeno: 28 Maj 2015 08:27 |
|
Sem zelo slabe volje in ne bom več niti mislila na satnice, ki so mi jih kontanimirali s parafinom. Se pa dogaja marsikaj. Samo čebelarji smo ljudje, ki vse požremo, sčasoma pa postanemo previdni in postajamo vedno manj zaupljivi. Narobe pa je, da se packarij ne obelodani, ampak se o njih le šušlja.
Res občasno naredim nekaj medenega likerja. Medene pokrovčke z medom vred, ki ostanejo po odkrivanju satja, prelijem s sadnim žganjem. V pozni jeseni, ko imam čas, tekočino odlijem in iz te mešanice medu in žganja naredim medeni liker, tako da dodam še vodo. Voščene pokrovčke pa pretopim in dobim zelo lep vosek. |
_________________ Vsi za enega in eden za vse!
|
Pridružen/-a: 10.04. 2015, 10:14 |
Prispevkov: 28 |
Kraj: Razkrižje |
|
Objavljeno: 28 Maj 2015 09:10 |
|
A jih pretopiš potem, ko so bili prepojeni z žganjem? |
|
Pridružen/-a: 03.03. 2015, 08:19 |
Prispevkov: 5 |
|
|
Objavljeno: 28 Maj 2015 09:34 |
|
da |
_________________ Vsi za enega in eden za vse!
|
Pridružen/-a: 10.04. 2015, 10:14 |
Prispevkov: 28 |
Kraj: Razkrižje |
|
Objavljeno: 28 Maj 2015 10:42 |
|
Hvala, bom storil tako.
Pozdrav v tvoje čarobne kraje. |
|
Pridružen/-a: 03.03. 2015, 08:19 |
Prispevkov: 5 |
|
|
Objavljeno: 28 Jun 2015 06:04 |
|
TESTIRANJE VOSKA NA OSNOVI SPECIFIČNE TEŽE:
http://medino.com.ba/?p=625 |
_________________ Vsi za enega in eden za vse!
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
|
Časovni pas GMT + 1 ura, srednjeevropski - zimski čas
Stran 1 od 1
|
|
|
|
|